Wykonanie
Mimo że uwielbiam
banany nie spodziewałam się że to może być takie pyszne. Wystarczy tylko chwila i pyszny deser gotowy. Żałuję, że miałyśmy takie malutkie
banany. Wam radzę kupić duże, żeby dłużej cieszyć się smakiem :)
bananymlekoser mascarponecukier waniliowyjajkoPół szklanki
mleka, 3 łyżki
sera mascarpone i 2 łyżki
cukru waniliowego podgrzewamy, tak aby wszystko się połączyło. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 1
jajko, dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Banany przekrawamy na pół, łyżeczką musimy wyskrobać miąższ, kroimy na kawałeczki i nadziewamy
banana. Połówki
bananów wypełniamy kremem i zapiekamy przez około 20 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia, wyciągamy
banany i posypujemy je
cukrem waniliowym. Jeśli zostanie nam miąższ
banana i krem możemy to zapiec w osobnym naczyniu. Nam trafiły się wyjątkowo małe
banany, także sporo nam tego zostało.