Wykonanie
Smakuje rożnego rodzaju soi, jaglanej i innych
kasz, oraz ziaren. Teraz padło na
soje, której miałam w domu dużo, bo kupiłam jej cały worek. Dzisiaj są to
ciasteczka. I to jest mój nr. 1. Są pyszne, szkoda tylko, że wyszło ich nie za dużo. Jak w domu posmakowali, to talerz w mig został wyczyszczony co do okruszka.Polecam w 100%.

Składniki:1 i 1/2 szklanki ugotowanej soi125 g
masła4 łyżki płaskie
brązowego cukru2
żółtka5 czubatych łyżek
płatków jaglanych1.5 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Soje mielimy na puree.
Płatki jęczmienne mielimy w młynku na
mąkę. Następnie mieszamy z proszkiem i
cukrem brązowym.Dodajemy do puree. Następnie dodajemy
masło i
żółtka. Zagniatamy ciasto.Ciasto nakładamy porcjami do maszynki do
ciastek i wyciskamy
ciasteczka, na blachę wyłożoną papierem. Ja wyciskałam końcówką do dekorowania toru (gwiazdką).
Ciastka można również, formować w dłoniach.Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy 15-20 minut, aż nabiorą ładnego kolorku.Smacznego :DPolecam: