Wykonanie
Często pośród moich kulinarnych poszukiwań napotykam na
ciasteczka z przysłowiową 'dziurką'. Tak bardzo spodobał mi się pomysł ich upieczenia , że zakasałam rękawy i stworzyłam oto takie dzieła.;)Przyznam , łatwo nie było. Chodzi mi o wycinanie - kształty muszą do siebie pasować , a ja czasem za grubo wałkuję ciasto.;)

GwiazdusieSkładniki :250 g
mąki180 g
kaszy manny lub drobnej polenty100 g drobnego
cukru ( może być mniej )100 g miękkiego
masła2 łyżeczki skórki startej z
pomarańczy ( na oko ;) 2
jajkaszczypta
soli
słoiczek
konfitury pomarańczowo- dyniowejPrzygotowanie :
Mąkę ( musi być przesiana ),
kaszę kukurydzianą ,
cukier,
masło,
skórkę pomarańczową, oraz rozbełtane
jajka wygniatamy na gładką masę. Jeśli wydaję się nam zbyt rzadka lub lepiąca dodajmy więcej
mąki .Gotowe ciasto wkładamy do lodówki by odpoczęło i odpowiednio się schłodziło.W tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciastka musimy wycinać szybko, ponieważ ciasto ma to do siebie , że szybko wilgotnieje i trudno jest je uformować. Tak więc odrywamy kawałek ciasto do wycinania
ciastek , resztę chowamy w lodówce.
Ciastka pieczemy przez 15 minut lub do zrumienienia brzegów
ciastek. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Moje
ciastka składają się z dwóch połówek - jedna okrągła , druga z dziurką w kształcie gwiazdki .Gdy już wystygły zlepiałam je
konfiturą pomarańczowo-
dyniową ( spód smarowałam
konfiturą. )Smacznego Głodownicy!Ps: Takiż oto prezent dostałam niedawno . Prawda , że wyjątkowo wiosenny? Zatem wiosna , moi
drodzy... Ja chcę już!;)