Wykonanie
W ubiegłym roku dostałam komplet ślicznych stempelków Wiltona ze świątecznymi motywami - śnieżynki, bałwanka i choinki, zatem korciło mnie, aby je przetestować :) Skorzystałam z przepisu bloga Co by tu upichcić, dodałam tylko
płatki migdałowe, żeby nadały chrupiący akcent. Ciacha wychodzą dość duże, trochę mozolnie się je robi, bo ciasto szybko robi się miękkie od ciepła rąk. Ale za to wzorki fajnie się odciskają na ciastkach. Myślę, że ciekawą wariacją byłoby jeszcze posmarowanie spodniej części rozpuszczoną
gorzką czekoladą. Ale to już następnym razem :) Ciacha są takie maślane, delikatnie chrupiące dzięki dodanym płatkom
migdałowym.A
ciastka są też super pomysłem na prezent, wystarczy tylko kawałek przezroczystego celofanu, ładna wstążka i wualla!



250g
mąki tortowej125g
cukru pudru125g
margaryny1
jajko2 łyżeczki
cukru wanilinowego3 łyżki pokruszonych
płatków migdałowychNa stolnicę przesiewamy
mąkę,
cukier puder,
cukier waniliowy, posiekać z
jajkiem, dodać pokruszone
płatki migdałowe i wyrobić ciasto.
Potem włożyć ciasto do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 40 minut. Wyjmować po kawałku ciasta, rozwałkowywać, wykrawać wzorki i układać na blasze. Piec na złoty kolor w temp.180 stopni około 15 minut.
