Wykonanie
Po cieście
drożdżowym - zrobiłam próbę na t artę czyli ciasto kruche zobłędnie fioletowymi
jagodami :)Ciacho jest pyszne, pachnie lasem i latem,a w dodatku zostawia po sobie ślad w postaci "fioletowych
języków" -im większy łasuch tym bardziej fioletowy jęzor :pU mnie zastąpiła torcik imieninowy, bo żal
jagód, aby kupować
torty czy kremowe ciacha!
Tarta jagodowa :)1 ciasto kruche Dr.Oetker350 gram świeżych
jagód3 łyżki
cukru1/3 szklanki
płatków migdałowych3 łyżki
mąki tortowejCiasto kruche przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zagnieść i wstawić do lodówki na 20 minut. Następnie wyłożyć spód formy 2/3 ciasta 1/3 odłożyć do lodówki) - i piec około 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika.
Płatki migdałowe włożyć do
torebki foliowej i wałkiem pokruszyć na drobniutkie kawałeczki i wsypać do umytych
jagód oraz wymieszać z
cukrem i
mąką. Tak przygotowane
owoce wyłożyć na spód tarty, a wierzch ozdobić kratką z pozostałej części ciasta. Piec około 35 minut w 175 stopniach, na złoty kolor. Podawać oprószoną
cukrem pudrem :)
Przepis bierze udział w jagodowej akcji: