Wykonanie

składniki:-450g
mąki-3łyżeczki
proszku do pieczenia-75g schłodzonego
masła-2,5 łyżeczki
cukru plus do posypania-300ml
mleka i trochę do posmarowania-
dżem
sposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 200stopni.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i
solą.W
mąkę palcami wetrzyj
masło,aż mieszanka zacznie przypominać
bułkę tartą.Wsyp
cukier.W środku suchych składników zrób wgłębienie,dodaj
mleko i oprószonymi
mąką rękami wymieszaj wszystko.Delikatnie ugniatamy,aż
zrobi się zwarta bryłka.Szybko formujemy z ciasta gruby,okrągły placek o grubości około2,5cm,wycinamy krążki o średnicy 7cm i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy pozostałym
mlekiem i posypujemy
cukrem.Pieczemy 12-15min lub do chwili kiedy ładnie się zrumienią i urosną.Studź na metalowej kratce,podawaj z
konfiturą.Smacznego :-)