Wykonanie
Zupę oryginalnie podaje się z kluseczkami ziemniaczanymi (kiedyś napiszę jak się je robi) jednak tym razem zupę podałam z
makaronem (małe kolanka)Składniki:2 l rosołu z
kury0,5 l soku z
kiszonej kapusty2 duże
marchewki3 łyżki kwaśnej
śmietany 18%majeranekmakaronWykonanie:Do gotującego się rosołu dodajemy
marchewkę startą na grubych oczkach. Gotujemy przez chwilę, po czym dodajemy ok. 3 łyżek
majeranku (
majeranku można dodać wg uznania). Jak już
marchewka będzie miękka do rosołu dolewamy sok z
kiszonej kapusty, chwile gotujemy. Sok z
kiszonej kapusty można wycisnąć samemu lub po prostu kupić gotowy w sklepie:-). Na koniec dodajemy jeszcze nieco
majeranku tak aby miał świeższy zapach i zahartowaną kwaśną
śmietanę, która łagodzi nieco kwaśny smak.Zupę podajemy z
makaronem lub jak wcześniej wspomniałam tradycyjnie z kluseczkami ziemniaczanymi.Smacznego