Wykonanie
Kto nie lubi frytek? Na pewno nie ja! A ponieważ dawno ich nie
jadłam to bardzo chętnie zabrałam się do krojenia
ziemniaków. Pogoda za oknem idealna, słońce zagląda do kuchni rażąc mnie w oczy, ale ani mi się śni zasłaniać rolety. Nie można przecież rezygnować z darmowej witaminy D.Składniki:- 6 dużych
ziemniaków- 2 szklanki
oleju- 2 pałki z
kurczaka-
przyprawa do kurczakaWykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy- najpierw w plastry, a później w słupki. Ja przed smażeniem zagotowuję
ziemniaki w wodzie. Następnie cedzę i partiami wrzucam na gorący
olej do rondelka. Dzięki temu, że ziemianki przed smażeniem się zagotowały krócej się smażą. Po usmażeniu wyciągam je na sitko, aby resztki
oleju wykapały. Równocześnie z frytkami przygotowujemy
kurczaka. Najpierw płuczemy pałki, osuszamy kuchennymi ręcznikami, przyprawiamy i wrzucamy do patelnię z
olejem i odrobiną
wody. Przykrywamy patelnię, aby
kurczak się udusił, pod koniec odkrywamy, aby się zarumieniła skórka.