Wykonanie
Co by tu nie mówić, mój mąż oszalał, i być może minął z powołaniem :D Powinien być cukiernikiem

SKŁADNIKI:1,5 woreczka
kaszy gryczanej5
jajek3/4 szklanki
cukru trzcinowego1 opakowanie
cukru wanilinowego1/2 szklanki
mąki pszennej150 g
masła150 g
czekolady50 g
suszonej żurawiny2 łyżeczki
proszku do pieczenia25 g
orzechów ziemnych solonych (grubo posiekanych)50 ml
śmietanki 36%100 g
czekolady deserowejorzechów ziemne solone
Kaszę gryczaną ugotować pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 20 minut, do miękkości, odstawić do wystudzenia. Po ugotowaniu i ostudzeniu
kaszę zmielić. W garnku podgrzewamy
masło, tak by się rozpuściło.Do rozpuszczonego
masła wrzucić kawałki
czekolady, całość podgrzać, cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia
czekolady.
Jajka ubić z
cukrem trzcinowym i
cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając
jajka, stopniowo dodawać
czekoladę z
masłem oraz zmiksowaną
kaszę. Do ciasta wsypać
mąkę oraz
proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Na końcu dodać posiekaną
żurawinę i
orzechy ziemne.Ciasto przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez mniej więcej 35-40 minut.

Zagotować
śmietankę. Kawałki
czekolady dorzucić do gotującej się
śmietanki, mieszamy do momentu roztopienia się
czekolady. Wymieszać. Oblać muffinki i posypać pokruszonymi orzeszkami.

Smacznego!!!Polecam nawet tym co nie lubią
kaszy gryczanej!