- opakowanie krakersów- 3 opakowanie herbatników- śmietanka 36%- masa kajmakowa/karmelowamożna też użyć mleka zagęszcznego, zagotować i gotowa masa krówkowa- 3 szklanki mleka- 3 łyżki mąki pszennej- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 cukier waniliowy- 1 szklanka cukru białego- kostka KasiSposób przygotowania:MASA : w garnuszku zagotowujemy 2,5 szklanki mleka, w osobnym naczyniu mieszamy mąkę ziemniaczaną i pszenną z połową szklanki mleka. Do gotującego się mleka dodajemy cukier biały i waniliowy. Kiedy rozpuszczą się, dodajemy naszą mieszkankę mleczno-mączną. Przykręcamy palnik, na małym ogniu energicznie mieszamy do uzyskaniu budyniu. Odstawiamy go do wystygnięcia.Kiedy jest już chłodny, stopniowo dodajemy kawałki margaryny i miksujemy aż do chwili kiedy uzyskamy gładką masę. Można dodać też 4 krople aromatu śmietankowego.WARSTWY: Na dno formy wykładamy herbatniki. Następnie naszą masę. Kolejny krok to ułożenie krakersów. Teraz masa krówkowa, a na koniec ubita śmietana 36% ( polecamy dodać do niej płaską łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny). Całość pruszymy delikatnie czekoladą mleczną lub gorzką.Odstawiamy teraz ciasto do lodówki. Radzimy aby ciasto postało dłuższą chwilę np. przez noc, wtedy herbatniki i krakersy zmiękną. :)E.O.