Wykonanie
Każdy zna ten
owoc, ale nie każdy wie co można z nim zrobić... na pewno nie jeść na surowo ;)Choć pierwotnie
pigwa pochodzi z obszarów Azji, to jednak ze względu na jej cenne dla zdrowia właściwości jej uprawa szybko przeniosła się na inne regiony. Dziś spotykamy ją także w Polsce, gdzie, ze względu na kwaśność
owoców, nazywana jest polską
cytryną.Szczególnie polecana jest na zimowy okres osłabionej odporności, gdyż ma przeciwzapalne właściwości.

Składniki ( ok 4 słoików ):- 1 kg
pigwy- szklanka
cukru ( lub
miodu )- 4 kieliszki
brandy-
woda przegotowana
Owoce dokładnie myjemy i wykrawamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w plasterki. Do wcześniej wyparzonych słoików wkładamy warstwowo
pigwę i
cukier. Gdy słoiki się wypełnią zalewany kieliszkiem
brandy ( kieliszek na słoik) po czym zalewamy do pełna
wodą. Zakręcamy i pasteryzujemy.Smacznego!
