Wykonanie

Ostatni rok był kiepski dla bloga - pojawiało się mało przepisów, na razie jest ich o 50% mniej niż w roku poprzednim! Wynika to trochę z tego, że nie miałam czasu, a trochę z tego, że nie miałam motywacji do eksperymentów. Ale ostatnio na nowo odkrywam przyjemność eksperymentowania i poszukiwania nowych smaków, więc powinno być trochę lepiej, alleluja :)Naszło mnie na coś z
ciecierzycą, którą bardzo lubię. Zrobiłam więc pyszną, bardzo sycącą
sałatkę, która sprawdzi się jako dodatek do jakiegoś mięcha, ale też super jest samodzielnie, zwłaszcza do pracy - jest bardzo dobra na zimno, i zabija głód na dłuższy czas. Przy okazji jest całkiem dietetyczna, bo bogata w
białko - można ją jeść bez wyrzutów sumienia :)Składniki na sporą miskę:Kubek suchej
ciecierzycy3 laseczki
selera naciowego1 wędzone
udko z kurczaka4 małe
ogórki gruntowe
Sól, ciut
pieprzu, odrobina
oliwy z oliwekCzas wykonania: Długi, ze względu na namaczanie i gotowanie
ciecierzycyKoszt: 5-7złWykonanie:
Ciecierzycę namaczamy w dużej ilości
wody. Najlepiej przez noc, a przynajmniej kilka godzin. W garnku gotujemy
wodę, wrzucamy do niej
ciecierzycę, zmniejszamy ogień. Po pół godziny dosypujemy ok. łyżeczki
soli. Gotujemy, aż
ciecierzyca będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać - ciapa jest niedobra ;) trzeba po prostu regularnie próbować, myślę, że po ok. 50 minutach powinna już być dobra. Odcedzamy, przelewamy zimną
wodą.
Seler naciowy kroimy w plasterki,
ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę.
Udko z kurczaka obieramy z
mięsa, które rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko mieszamy w misce, solimy do smaku, dodajemy odrobinkę
pieprzu, polewamy łyżeczką
oliwy z oliwek, mieszamy dokładnie. Można jeść, kiedy
ciecierzyca jest jeszcze ciepła, lub na zimno. Smacznego!