Wykonanie

Mój, całkiem udany, eksperyment kulinarny. Więc puszczam w świat :) w oryginale (i na zdjęciach) ten
makaron ma w sobie jeszcze poszatkowane
suszone morele. Chociaż są interesujące, to chyba jednak lepiej sobie ten słodki akcent podarować, same
pomidory z
orzechami będą dużo lepsze.
Olej orzechowy można pominąć, albo zastąpić
oliwą z oliwek. Ale jeżeli zdecydujemy się na
oliwę, to lepiej jej dodać bardzo malutko, bo może mocno zmienić smak.Składniki:400g
pomidorków koktajlowych, słodkich i dojrzałychKilka (6-7)
orzechów brazylijskich (http://www.ekozakupy24.pl/var/img/shop/big/caeddc262e101cc416f6d492d4b91bd9.jpg - to takie~)
Olej orzechowyPrzyprawy -
pieprz,
sólPół paczki pełnoziarnistego
makaronu penne (można użyć normalnego, oczywiście)Koszt: ok. 10złCzas wykonania: ok. 30 minutWykonanie:
Pomidorki obskubujemy z gałązki, wrzucamy na sito, myjemy. Kroimy je na połówki (jeżeli są naprawdę malutkie) albo na ćwiartki. Wrzucamy na dużą, szeroką patelnię, z odrobiną
oleju orzechowego. Dusimy pod przykryciem aż zmiękną i puszczą sok, doprawiamy odrobiną
pieprzu i
soli.
Orzechy siekamy drobno, i na osobnej patelni podprażamy, pamiętając, żeby dość często je mieszać. Mają zacząć pachnieć, ale nie mogą za bardzo zbrązowieć, bo staną się gorzkie - najlepiej co jakiś czas próbować. Podprażone
orzechy dodajemy do
pomidorków, i jakiś czas jeszcze dusimy, żeby przeszły aromatem. W tym czasie gotujemy
makaron, odcedzamy, układamy na talerzach. Nakładamy odpowiednią ilość naszego
sosu pomidorowego, i polewamy całość cieniutką strużką
oleju orzechowego.