Wykonanie
Ciasto przygotowane na Wielkanoc. Szybkie i proste w wykonaniu. Przepis bardzo podobny do tego ciasta (klik). Jednak tym razem bez
dżemu, z
herbatnikami i
mlekiem kokosowym. Nie za słodkie, idealne do porannej
kawy lub jako świąteczny deser.

Składniki:- duża paczka
herbatników- 200 g wiórek
kokosowych- 2 duże budynie
waniliowe lub
śmietankowe- puszka 400 ml
mleka kokosowego- 2,5 szklanki
mleka- około 350-400 ml
śmietanki 38%- 1 łyżeczka
masła-
cukier1. Przygotowujemy pierwszą warstwę kremu:gotujemy jeden
budyń w zwykłym
mleku, w nieco mniejszej ilości niż na opakowaniu. Jeżeli
budyń jest bez
cukru, słodzimy jedną łyżką
cukru. Do gotującego się budyniu dodajemy łyżeczkę
masła i na sam koniec 1/3 paczki
wiórków kokosowych. Gotową masę nakładamy na
herbatniki. Ja użyłam prostokątnego naczynia, można również użyć okrągłej formy. Na warstwę masy układamy ponownie
herbatniki.2. Do drugiej warstwy kremu użyjemy
mleka kokosowego:
Mleko kokosowe, które ma konsystencję gęstej
śmietany przekładamy do garnka i zagotowujemy. Proszek budyniowy rozrabiamy w pozostałej po
mleku wodzie. Dodajemy łyżkę
cukru. Rozrobiony proszek wlewamy na gotujące się
mleko, mieszamy i wsypujemy część wiórek
kokosowych. Powstałą masę wylewamy na ciasto, ponownie przykrywając
herbatnikami.

3. Na wierzch nakładamy ubitą
śmietankę i posypujemy wiórkami kokosowymi.Schładzamy w lodówce. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy
herbatniki zmiękną.