Wykonanie
Prawdziwie egzotyczny deser, brakowało mi tylko
palmy i piasku:) Uwielbiam połączenie
ananasa z
kokosem, a że kupiłam ostatnio
kokosa, stwierdziłam, że muszę przyrządzić
pina coladę, w formie bardzo gęstego smoothie z wyczuwalnymi kawałkami
wiórków kokosowych, a może bardziej był to deser do wyjadania łyżeczką.

- pół świeżego
ananasa- pół miąższu
kokosa-
woda kokosowa-
miód do posłodzenia (opcjonalnie)Na samym początku należy rozłupać
kokosa, z pomocą przyszedł mój silny mężczyzna i młotek:)najpierw robimy małą dziurkę w jednym z
trzech wgłębień jakie znajdują się na kokosie i przez tą dziurkę wylewamy
wodę kokosową znajdującą się w środku. Następnie przechodzimy do rozłupania skorupy.Miaższ
kokosa kroimy na niewielkie kawałki i umieszczamy w blenderze. Dodajemy
ananasa pokrojonego na kawałki i
wodę kokosową. Blendujemy, w razie potrzeby dolewamy więcej
wody kokosowej lub
mleka.

Gotowe:)Ważne:Jak sprawdzić czy wybrany przez nas
kokos jest świeży?kupując
kokosa należy zwrócić uwagę na zawartość
wody w środku, można to łatwo sprawdzić przykładając
kokos do ucha i potrząsając, jeśli słyszymy chlupotanie
wody to znaczy że
kokos jest świeży i nadaje się do zakupu.