ßßß Cookit - przepis na Panna cotta z jagodami

Panna cotta z jagodami

nazwa

Wykonanie

Deser na weekendowe i nie tylko popołudnie. Niekłopotliwy, zawsze wychodzi i nie zajmuje za dużo czasu.
400ml śmietanki 36%
150ml mleka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
3 łyżki cukru
1 łyżka żelatyny
ok 300g mrożonych lub świeżych jagód
1 łyżka żelatyny
2 łyżki cukru
W rondelku podgrzać śmietankę, mleko, ekstrakt i cukier - nie gotować rozpuścić żelatynę. W drugim rondelku zrobić dżemik z jagód - wrzucić jagody i cukier, trochę rozpróżyć i wymieszać z żelatyną. Na dno pucharków wlać trochę jagód - schłodzić, na to warstwę śmietanki - schłodzić i kiedy zastygnie ostatnią porcję jagód - jeśli by zastygły za bardzo można podgrzać i rozpuścić.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/01/panna-cotta-z-jagodami.html