Wykonanie
Pizza to moje marzenie od 2 miesięcy - ale niestety
mąka pszenna zakazana:( Postanowiłam więc zrobić zdrowszą, warzywną wersję: placek na spodzie
cukiniowym, który chociaż na chwilę zaspokoił moją zachciankę. Idealny na kolację i dość szybki w przygotowaniu.Dodatki mogą być dowolne - ważne żeby nie było ich za dużo bo zamiast ciasta powstanie nam pływająca masa.Składniki:1 średnia
cukiniasól,
pieprz,
zioła prowansalskie1/3 szklanki zmielonych
ziaren słonecznikałyżka
oliwy z oliwekSposób przygotowania:
Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, solimy i odstawiamy na kilka minut. Odlewamy sok, dodajemy
otręby,
jajko,
przyprawy i
słonecznik i dokładnie mieszamy. Papier do pieczenia smarujemy
oliwą, wykładamy na niego masę tak aby powstał cienki placek. Pieczemy ok. 25 - 30 minut w 200C z termoobiegiem.