Wykonanie

Zainspirowane przepisem My Sweet Little Precious, która też jest słodką mamą (jej wersja tutaj) lekkie jak chmurka placuszki idealne na 2 śniadanie.W oryginalnym przepisie pojawia się
mąka żytnia, która mi niestety nie służy i podnosi
cukier:( Zastąpiłam ją więc pełnoziarnistą z orkiszu.Podane składniki na dwie porcje. U mnie dziś z sosem
borówkowym czyli zblendowanymi
borówkami:)Składniki:3
jajka: 180 g3 łyżki
oleju: 30 gdwie łyżki
mąki z orkiszu pełnoziarnistej: 20 gduża łyżka
jogurtu greckiego: 40 gSposób przygotowania:Obie
mąki mieszamy z 2 łyżeczkami
ksylitolu,
jogurtem i
żółtkami jaj na jednolitą masę. Z
białek i reszty
ksylitolu ubijamy sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z masą. Rozgrzaną patelnię smarujemy
olejem i delikatnie nakładamy nieduże placki grubości ok. 2cm. Smażymy po ok. 5 minut z obu stron.

1 porcja - 160 gWartość energetyczna:400 kcal
Białko:17 gWęglowodany:27 gTłuszcz:25 g