Wykonanie
1,5 szklanki
mąki1,5 szklanki
maślanki3 łyżki
oleju +
olej do smażenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
mioduopcjonalnie:
cukier
Przygotowanie:Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce zaczynając od płynnych, a kończąc na
mące (jeśli gustujemy w słodszych daniach możemy dodać 2-3 łyżeczki
cukru). Mieszamy za pomocą trzepaczki 3 minuty, żeby delikatnie napowietrzyć ciasto. Odstawiamy na około 15 minut.Na patelni (najlepiej naleśnikowej) rozgrzewamy odrobinę
oleju - patelnia nie powinna być sucha, ale też
olej nie może na niej pływać. Łyżką lub małą chochelką wylewamy ciasto na patelnię i delikatnie rozsmarowujemy, żeby placki nie były za grube. Możemy też użyć specjalnych foremek na patelnię, żeby nadać im fantazyjne kształty. Smażymy na niewielkim ogniu ok. 3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.Pankejksy po zdjęciu z patelni przekładamy na kratkę lub ręcznik papierowy, żeby się nie `spociły` (zwłaszcza jeżeli nie jemy ich od razu). Podajemy posypane
cukrem pudrem lub z musem/dżemem
owocowym.
