ßßß Cookit - przepis na kuskus kokosowo - migdałowy

kuskus kokosowo - migdałowy

nazwa

Wykonanie

Oto propozycja s macznego śniadania dla zwolenników kokosowych pyszności. Kiedy będziecie je przygotowywać, warto zadbać o to, by jabłka były miękkie, ale się nie rozpadły. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje. Przepis zaczerpnęłam stąd.
Składniki na 2 porcje
½ szklanki kaszy kuskusu
szklanka mleka kokosowego
jabłko
2 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki płatków migdałowych
1 – 2 łyżeczki miodu
szczypta soli
łyżeczka siemienia lnianego
·
Przygotowanie:
Mleko kokosowe zagotować ze szczyptą soli. Gorącym mlekiem kokosowym zalać kuskus, przykryć talerzykiem - odstawić na jakieś 5 minut. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni – odłożyć, płatki migdałowe także uprażyć na suchej patelni i odłożyć. Jabłko obrać ze skorki, pokroić w kostkę wrzucić na rozgrzaną patelnię, polać łyżeczką miodu i chwilę karmelizować.
Napęczniały kuskus spulchnić widelcem, dodać połowę migdałów, uprażone jabłko i wiórki kokosowe - wymieszać. Śniadaniową kaszę posypać płatkami migdałowymi, siemieniem lnianym i ewentualnie dodać jeszcze jedną łyżeczkę miodu.
Źródło:http://fitcuisine.blogspot.com/2014/03/kuskus-kokosowo-migdaowy.html