Wykonanie
Dzięki czerwcowej piekarni Amber odkryłam knekkebrød.Prawdopodobnie stanie się nieodłącznym elementem mojej codziennej diety.To moja własna wariacja. Świetnie smakuje.

/Cranberry knekkebrød(scroll down to see a recipe in English)Składniki:100 g
mąki żytniej pełnoziarnistej100 g
otrąb pszennych200 g
płatków owsianych100 g
maku140 g
ziaren słonecznika100 g
sezamu100 g nasion lnu60 g
suszonej żurawiny2 łyżeczki
soli800 g
wodyPrzygotowanie:
Żurawinę pokroić na małe kawałeczki.Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut.Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty.Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.

Ingredients:100 g whole grain rye
flour100 g wheat
bran200 g oat flakes100 g poppy seeds140 g sunflower seeds100 g
sesame seeds100 g flaxseeds60 g dried cranberries2 teaspoons salt800 g waterPreparation:Chop cranberries into small piecesMix all ingredients and let stand for 10 minutes.Put baking paper on a
tray and thinly spread the dough
thin, even layer.Put into preheated oven to 150 C degrees with convection for 10 minutes.After 10 minutes, pull out and cut into squares. Put it back into the oven for 30-40 minutes
more.Pull out and leave to cool - when it cools it hardens.Best stored in a glass or ceramic container with air-permeable cover.Panissimo-Nondisolopane