ßßß Cookit - przepis na Knekkebrød z żurawiną

Knekkebrød z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Dzięki czerwcowej piekarni Amber odkryłam knekkebrød.
Prawdopodobnie stanie się nieodłącznym elementem mojej codziennej diety.
To moja własna wariacja. Świetnie smakuje.
/Cranberry knekkebrød
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
100 g otrąb pszennych
200 g płatków owsianych
100 g maku
140 g ziaren słonecznika
100 g sezamu
100 g nasion lnu
60 g suszonej żurawiny
2 łyżeczki soli
800 g wody
Przygotowanie:
Żurawinę pokroić na małe kawałeczki.
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.
Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut.
Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty.
Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.
Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.
Ingredients:
100 g whole grain rye flour
100 g wheat bran
200 g oat flakes
100 g poppy seeds
140 g sunflower seeds
100 g sesame seeds
100 g flaxseeds
60 g dried cranberries
2 teaspoons salt
800 g water
Preparation:
Chop cranberries into small pieces
Mix all ingredients and let stand for 10 minutes.
Put baking paper on a tray and thinly spread the dough thin, even layer.
Put into preheated oven to 150 C degrees with convection for 10 minutes.
After 10 minutes, pull out and cut into squares. Put it back into the oven for 30-40 minutes more.
Pull out and leave to cool - when it cools it hardens.
Best stored in a glass or ceramic container with air-permeable cover.
Panissimo-Nondisolopane
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/06/knekkebrd-z-zurawina.html