Wykonanie
Z produkcji domowych
serów zostaje nam lekko zielonkawa ciecz-
serwatka. Powstaje ona w wyniku oddzielenia się skrzepu z
mleka. Składa się ona głównie z
wody. Bogata w kwas
mlekowy, witaminy, potas, wapń i proteiny
serwatkowe. Jest dobra na dolegliwości żołądkowe oraz wzmacnia odporność organizmu. Można ją pić bezpośrednio, lecz o wiele lepiej smakuje, gdy przygotuje się z niej
owocowy napój.
Składniki:1 litr
serwatkiłyżeczka
soku cytrynowego2 łyżki
cukru (opcjonalnie)
sok owocowyPrzygotowanie:
Serwatkę zagotować i zdjąć z ognia. Dodać
sok z cytryny i zostawić na 20-30 minut. Następnie podgrzać do temperatury 80-85 stopni (zacznie parować) i przelać przez sito do butelki. Butelkę dobrze zakręcić i schłodzić. Przed podaniem zmieszać według uznania z
sokiem owocowym (u mnie w proporcjach 1:1 z
sokiem jabłkowym). W razie potrzeby dosłodzić do smaku.