ßßß Cookit - przepis na Białkowy napój serwatkowy

Białkowy napój serwatkowy

nazwa

Wykonanie

Z produkcji domowych serów zostaje nam lekko zielonkawa ciecz-serwatka. Powstaje ona w wyniku oddzielenia się skrzepu z mleka. Składa się ona głównie z wody. Bogata w kwas mlekowy, witaminy, potas, wapń i proteiny serwatkowe. Jest dobra na dolegliwości żołądkowe oraz wzmacnia odporność organizmu. Można ją pić bezpośrednio, lecz o wiele lepiej smakuje, gdy przygotuje się z niej owocowy napój.
Składniki:
1 litr serwatki
łyżeczka soku cytrynowego
2 łyżki cukru (opcjonalnie)
sok owocowy
Przygotowanie:
Serwatkę zagotować i zdjąć z ognia. Dodać sok z cytryny i zostawić na 20-30 minut. Następnie podgrzać do temperatury 80-85 stopni (zacznie parować) i przelać przez sito do butelki. Butelkę dobrze zakręcić i schłodzić. Przed podaniem zmieszać według uznania z sokiem owocowym (u mnie w proporcjach 1:1 z sokiem jabłkowym). W razie potrzeby dosłodzić do smaku.
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/02/biakowy-napoj-serwatkowy.html