Wykonanie

Po pierwsze - w końcu mam aparat! Po drugie - musiałam go wypróbować, więc zainspirowana zabawą zorganizowaną przez Tymbark postanowiłam podzielić się swoim pomysłem na szybkie i smaczne śniadanie, w myśl zasady mówiącej, iż środa to mała sobota :) Przygotowanie tego posiłku zajmuje około 10 minut, a na pewno takie grzanki wraz ze szklanką soku dadzą nam dużo energii na pracowity dzień.Składniki:- dwie kromki
chleba tostowego- trzy garście
płatków kukurydzianych- 3
jajka- ok. 100 ml
mleka-
masło /
margaryna do smażenia-
sól,
biały pieprz- szklanka
soku pomarańczowego 100% Tymbark

W pierwszej kolejności przygotowujemy dwie miseczki - do jednej wrzucamy rozgniecione nieco w rękach
płatki kukurydziane, do drugiej zaś wbijamy
jajko i wlewamy
mleko, obydwa składniki mieszamy razem. Ja użyłam
niesłodzonego mleka sojowego, gdyż w sklepie zabrakło zwykłego bezlaktozowego, dlatego dodałam do mieszanki jeszcze odrobinę
cukru, jeśli używacie normalnego
mleka, nie jest to konieczne :)

Kromki
chleba tostowego (albo takiego, jaki akurat macie w domu) maczamy w
masie mleczno - jajecznej, a następnie obtaczamy
płatkami. W międzyczasie możemy topić już na patelni
masło, na którym nasze grzanki niezwłocznie powinny wylądować.

Smażymy je po dwie minutki z każdej strony, gdy będą gotowe wyciągamy je na talerz i na tę samą patelnię wybijamy dwa
jajka. Przyprawiamy je
solą i
białym pieprzem.

Gdy
jajka się zetną, kładziemy po jednym na każdą grzankę. Podane przeze mnie proporcje panieru wystarczą spokojnie na więcej niż dwie grzaneczki, które mogą stanowić energetyczne śniadanie dla jednego dużego głodomora lub dwóch nieco mniejszych ;) Aby wzbogacić śniadanie o zastrzyk witamin, obowiązkowo podajemy do niego szklankę soku.Smacznego!