Wykonanie
Powoli przekonuję się do warzyw. Przez całe życie uznawałam tylko kilka wybranych i to wyłącznie na surowo, kiedyś z ciekawości przygotowałam warzywa na patelnię z
ryżem i nie byłam w stanie tego zjeść - od tego czasu nie sięgałam po tę mrożonkę z zasady. Jedyną rzeczą, która "łamie" dla mnie smak samych warzyw jest mięcho (albo produkty mięsopodobne :P). Oczywiście można go nie używać wcale, można zastąpi czymkolwiek, co ma się w lodówce - dużym plusem tortilli jest to, że można do niej wrzucić praktycznie wszystko - od wymyślnych kombinacji po resztki z lodówki. Szybkie, tanie, sycące - czego chcieć więcej?Składniki:- dwie tortille- pół opakowania
mrożonych warzyw na patelnię- dwie
parówki (bądź dowolna inna
wędlina)- dwa plasterki
sera-
sól,
pieprz, ulubione
ziołaPrzygotowanie jest bardzo proste - warzywa wrzucamy na niewielką ilość tłuszczu, podsmażamy. W tym czasie kroimy
parówki w półplasterki. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do nich
wędlinkę i przyprawiamy - jest tu pełna dowolność, ja użyłam
mieszanki przypraw dołączonej do warzyw,
soli pieprzu i
tymianku, bo lubię. Jak lubicie inne
przyprawy, użyjcie innych ;)
Gdy wszystko jest już podsmażone i przyprawione, na drugą, suchą tym razem patelnię kładziemy tortillę, a na nią plasterek
sera. Podgrzewamy, pilnując
spodu, dopóki
ser nie zacznie się topić.
Na naszą tortillę kładziemy farsz. Można złożyć ją na pół albo zwinąć.Smacznego!