Wykonanie
Oprócz bogactwa składników mineralnych, takich jak potas, witaminy C, E i A,
owoc ten zawiera kwas oleinowy, luteinę i zaksantynę. Pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, działa zbawiennie na oczy, reguluje ciśnienie
krwi i wspomaga układ nerwowy.
Pasta z
avocado ma w mojej lodówce swoje stałe miejsce. Jej niezwykle kremowa konsystencja, delikatny smak i cudowny kolor sprawiają, iż jest niesamowicie wszechstronna w zastosowaniu. Stanowi idealny zamiennik
masła czy
margaryny. Smaruje nią kanapki, dodaję do sałatek czy
makaronu.
Zróbmy pastę i jedzmy zdrowo!
1 dojrzałe
avocado2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
solisok z połowy
limonkiDojrzałe, koniecznie miękkie*
avocado obieramy ze skóry, wyjmujemy pestkę, dodajemy
oliwę,
sok z limonki i
sól. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy do szczelnego pojemnika. Przechowujemy w lodówce do 7 dni.
*kiedyś próbowałam wykorzystać nie do końca dojrzały
owoc, pomimo długiego miksowania pozostawały grudki, a pasta miała gorzki smak.