ßßß
 
            
         Składniki:- 250g mąki,- 1 jajko,- 2 żółtka,- szczypta soli,- 100ml ciepłej wody.Przygotowanie, a właściwie rozwałkowanie ciasta będzie dużo łatwiejsze, kiedy ma się dobry wałek i ciasto się nie przykleja, mój jest sylikonowy, więc także łatwo i szybko się myje. Taki wałek możecie znaleźć w sklepie internetowym EMAKO.PL Dostępny w różnych kolorach i przystępnej cenie. Wałek sylikonowy na pewno sprawdzi się w każdej kuchni.
Składniki:- 250g mąki,- 1 jajko,- 2 żółtka,- szczypta soli,- 100ml ciepłej wody.Przygotowanie, a właściwie rozwałkowanie ciasta będzie dużo łatwiejsze, kiedy ma się dobry wałek i ciasto się nie przykleja, mój jest sylikonowy, więc także łatwo i szybko się myje. Taki wałek możecie znaleźć w sklepie internetowym EMAKO.PL Dostępny w różnych kolorach i przystępnej cenie. Wałek sylikonowy na pewno sprawdzi się w każdej kuchni. Mąkę przesiać do miski (lub na stolnicę), zrobić dołek, wbić jajko i 2 żółtka, dodać szczyptę soli, wymieszać składniki, żeby się połączyły i wlać ciepłą wodę. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, pociąć w paski o szerokości 3-4cm, położyć jeden na drugim i wycinać cieniutkie paseczki. Roztrzepać makaron po blacie, żeby się nie skleił. Zagotować osoloną wodę. Makaron gotować ok. 5 minut - do miękkości. Odcedzić. Podawać z gorącym rosołkiem.
Mąkę przesiać do miski (lub na stolnicę), zrobić dołek, wbić jajko i 2 żółtka, dodać szczyptę soli, wymieszać składniki, żeby się połączyły i wlać ciepłą wodę. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, pociąć w paski o szerokości 3-4cm, położyć jeden na drugim i wycinać cieniutkie paseczki. Roztrzepać makaron po blacie, żeby się nie skleił. Zagotować osoloną wodę. Makaron gotować ok. 5 minut - do miękkości. Odcedzić. Podawać z gorącym rosołkiem. Smacznego, Kasia ; )
Smacznego, Kasia ; )