Wykonanie
Domowy
makaron na pewno jest dużo smaczniejszy od tego kupionego w sklepie, więc nie muszę nikogo przekonywać, że tradycyjny rosół z domowym
makaronem jest przepyszny.

Składniki:- 250g
mąki,- 1
jajko,- 2
żółtka,- szczypta
soli,- 100ml ciepłej
wody.Przygotowanie, a właściwie rozwałkowanie ciasta będzie dużo łatwiejsze, kiedy ma się dobry wałek i ciasto się nie przykleja, mój jest sylikonowy, więc także łatwo i szybko się myje. Taki wałek możecie znaleźć w sklepie internetowym
EMAKO.PL Dostępny w różnych kolorach i przystępnej cenie. Wałek sylikonowy na pewno sprawdzi się w każdej kuchni.
Mąkę przesiać do miski (lub na stolnicę), zrobić dołek, wbić
jajko i 2
żółtka, dodać szczyptę
soli, wymieszać składniki, żeby się połączyły i wlać ciepłą
wodę. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, pociąć w paski o szerokości 3-4cm, położyć jeden na drugim i wycinać cieniutkie paseczki. Roztrzepać
makaron po blacie, żeby się nie skleił. Zagotować osoloną
wodę.
Makaron gotować ok. 5 minut - do miękkości. Odcedzić. Podawać z gorącym rosołkiem.

Smacznego,
Kasia ; )