ßßß
Składniki :- 110g miękkiego masła,- 1/2 szklanki cukru,- 1 żółtko,- ok. 1,5 szklanki mąki,- szczypta soli.Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą, aby nie wysychało i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować dosyć cienko, podsypując mąką i wykrawać ciasteczka. Wycinałam ciasteczka za pomocą kieliszka, a do dziurek użyłam słomki. (oczywiście za pomocą foremki będzie szybciej, ale ja takiej nie mam)Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st. C przez ok. 10 min - czas zależy od wielkości ciasteczek, więc jeśli boki lekko się zarumienią od razu wyciągnąć.
Smacznego, Kasia ; )