Wykonanie
Nigdy wcześniej nie robiłam kompotu, a to taki prosty, szybki i smaczny
napój. Kompot z
rabarbaru jest orzeźwiający. Można podać z kostkami
lodu i
miętą, w sam raz na upalne dni.
Składniki:- 300g
rabarbaru,- 1l
wody,- 1 łyżka
cukru waniliowego,- 2 łyżki
soku z cytryny,- 4 łyżki
cukru (lub więcej do smaku),
Rabarbar umyć i pokroić na 1-2 cm kawałki. Wrzucić do garnka, zasypać
cukrem i zalać
wodą. Zagotować. Dodać
cukier waniliowy i gotować aż
rabarbar zmięknie. Na koniec dodać
sok z cytryny. Przestudzić, a następnie przecedzić przez sitko, dociskając
rabarbar łyżką, aby jak najwięcej soku znalazło się w kompocie. Kompot posłodzić do smaku.Podawać na ciepło lub na zimnno.
Smacznego,
Kasia ; )