ßßß
Witajcie!W sobotę, mój ulubiony dzień tygodnia, kiedy to zawsze mam kupę rzeczy na głowie, ale mogę je robić w swoim rytmie(najlepiej bez przerw od rana, bo tak mi wychodzi jakoś raźniej i efektywniej), przedstawiam Wam zapowiedzianą na Fb Szarlotkę bez pieczenia, wg mojego pomysłu.
Pozdrawiam i życzę Wam owocnej soboty!________________________________Ingrediencje:(na 1 dużą porcję dla jednej osoby lub 2 średnie dla dwóch)3 średnie jabłka2 łyżki kaszy mannyszczypta skórki z cytrynycynamon (wg uznania)herbatniki lub kruche pierniczkicukier (ja nie dodałam, nie lubię przesładzać) lub miódłyżka posiekanych orzechów włoskichCzary:Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce i wrzucić do garnka. Doprawić cynamonem, cukrem i miodem (jeśli używamy). Dusić jabłka na wolnym ogniu do czasu aż zaczną się rozpadać. Kiedy zacznie się z nich tworzyć mus, zmiksować je blenderem, żeby powstało gładkie purée. Postawić z powrotem na lekkim ogniu i dodać kaszę mannę. Gotować tak przez chwilę, aż masa zgęstnieje.Dno małego pudełeczka, lub miski wyłożyć herbatnikami. Ułożyć ostrożnie pierwszą warstwę jeszcze ciepłej jabłkowej masy (większą część z tego, co przygotowaliśmy). Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników i lekko docisnąć, po czym położyć drugą warstwę musu. Na wierzch szarlotki wyłożyć:1) małymi pierniczkami i posypać posiekanymi orzechami* lub2) pokruszonymi herbatnikami wymieszanymi z posiekanymi orzechami* Tym razem miałam taką okazję, gdyż kilka dni wcześniej upiekłam u mamy pierniczki, jeśli jednak zakładamy wersję dla „bezpiekarnikowych ludzi”, używamy po prostu herbatników.