Wykonanie

Nie mogłam uwierzyć!Kiedy to w sobotę siedziałam przyklejona do morfologii, oderwałam od niej wzrok i spojrzałam w okno. Moje oczy przybrały rozmiar talerzy.Śnieg!Padał najprawdziwszy śnieg: ogromne, wirujące w powietrzu białe
płatki! Patrzyłam niczym zahipnotyzowana na pierwszy śnieg od 3 lat (3 ostatnie zimy spędziłam w Hiszpanii, gdzie o śnieg bywa ciężko).I pomyśleć, że jeszcze dwa dni wcześniej było ok. 14 stopni. Szaleństwo!Postanowiłam uczcić to wydarzenie :P, tworząc
kokosowe praliny :)!Pyszota, chociaż staram się od nich trzymać jak najdalej :) - eksplozja kalorii murowana, a wyglądają tak niewinnie...____________________________________Ingrediencje:100 ml
mleka100 ml
wody2 drobno posiekane
herbatniki2 łyżki
kaszy manny3 łyżki posiekanych
migdałów3 łyżki
cukru wanilinowego2 łyżki
kokosu + do obtoczenia2 łyżki
otrębów pszennychCzary:
Mleko i
wodę wlewamy do rondelka, wsypujemy
kaszę i
cukier. Gotujemy (często mieszając), aż zgęstnieje. Dodajemy posiekane
migdały,
herbatniki,
kokos i
otręby. Mieszamy. Zostawiamy aż przestygnie. Z chłodnej masy formujemy kuleczki, które obtaczamy w kokosie. Wstawiamy do lodówki na ok. 2h. (Później też przechowujemy w lodówce).
Podróba Raffaello Gotowa :D! _______________________________¡No me lo podía creer!El sábado, mientras estaba sentada pegada a la morfología, despuequé mis ojos de ella y miré
por la ventana. Mis ojos tomaron el tamaño de los platos.¡La Nieve!Nevaba de verdad: los enormes copos blancos bailaban en el aire. Miraba como hipnotizada la primera nievedesde hace 3 años (los 3 últimos inviernos he pasado en España dónde no resulta tan habitual ver la nieve).Y pensar que dos días antes hacía 14 grados... ¡Una locura!Decidí celebrarlo, preparando los bombones de coco :).¡Deliciosos, aunque intento no acercarme a ellos – una explosión de calorías garantizada, con la pinta inocente que tienen...________________________________Ingredientes:100 ml de leche100 ml de agua2 galletas trituradas2 cucharas de farina (sémola)3 cucharas de almendras trituradas3 cucharas de azúcaravainillado2 cucharas de coco rallado + para2 cucharas de salvado de trigoHechicería:Vertimos leche y agua en el cazo, añadir sémola y azúcar. Cocemos (revolviendo a menudo) hasta que se haga espeso. Añadimos las avellanas trituradas, galletas, coco y salvado de trigo. Revolvemos. Lo dejamos hasta que se enfríe. Formamos las bolitas pequeñas de la masa enfríada, para luego rebozarlas en el coco. Metemos los bombones en la nevera para más o menos 2 h. (Luego también los guardamos en la nevera).