Wykonanie
Dość oryginalny przepis na ciasto
jabłkowe wg B. Gąsior

Potrzebujesz:* 1,5kg kwaśnych
jabłek (mogą być też słodkie - wypróbowałam)* 1 opakowanie
kaszy jaglanej - 300g*
cukier waniliowy* 15dag
cukru* odrobina
cynamonu* tłuszcz do wysmarowania formy (
oliwa lub
sos sojowy) lub papier do pieczeniaDo miski wsypujemy
kaszę jaglaną, oba
cukry i
cynamon. Dokładnie mieszamy.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy do
kaszy i dokładnie mieszamy.Blachę do pieczenia smarujemy
oliwą lub wykładamy ją papierem do pieczenia.Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st przez 80-90m.Dobrze jest w połowie pieczenia przykryć folią aluminiową, by boki się zbytnio nie przypiekły. Naprawdę pyszne ciasto - polecam!