Wykonanie
składniki* ok. 1,5 kg
surowej szynki wieprzowejmarynata* 1/2 opakowania
soli peklowej* kilka
liści laurowych* ziarna jałowca*
ziele angielskie* kilka ząbków
czosnkuprzyprawy do mięsa*
czosnek , granulowany*
przyprawa do
pieczeni wieprzowej* mielona
papryka słodka*
czosnek niedźwiedzi*
suszone pomidory bez skórki*
tymianekSposób wykonaniaUmyć osuszyć, natrzeć
solą peklową, obłożyć
czosnkiem pokrojonym w plasterki, ziarenkami
ziela angielskiego, rozgniecionego jałowca i liśćmi laurowymi, umieścić w dość ciasnym naczyniu, najlepiej szklanym z przykryciem i wstawić do lodówki. Marynować 4-5 dni dwa
razy dziennie przewracając
mięso z jednej strony na drugą.
Po tym czasie
mięso dokładnie umyć, osuszyć, do naczynia żaroodpornego wlać nieco
oleju, obtoczyć w nim
mięso, a następnie obsypać
przyprawami, może być dowolna kompozycja.Piec pod przykryciem w temp 180 stopni, ok. 1 , 5 godziny.Ok. 15 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.
Mięso można podawać na ciepło jak i na zimno.