ßßß Cookit - przepis na Marynowana, pieczona szyneczka

Marynowana, pieczona szyneczka

nazwa

Wykonanie

składniki
* ok. 1,5 kg surowej szynki wieprzowej
marynata
* 1/2 opakowania soli peklowej
* kilka liści laurowych
* ziarna jałowca
* ziele angielskie
* kilka ząbków czosnku
przyprawy do mięsa
* czosnek , granulowany
* przyprawa do pieczeni wieprzowej
* mielona papryka słodka
* czosnek niedźwiedzi
* suszone pomidory bez skórki
* tymianek
Sposób wykonania
Umyć osuszyć, natrzeć solą peklową, obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki, ziarenkami ziela angielskiego, rozgniecionego jałowca i liśćmi laurowymi, umieścić w dość ciasnym naczyniu, najlepiej szklanym z przykryciem i wstawić do lodówki. Marynować 4-5 dni dwa razy dziennie przewracając mięso z jednej strony na drugą.
Po tym czasie mięso dokładnie umyć, osuszyć, do naczynia żaroodpornego wlać nieco oleju, obtoczyć w nim mięso, a następnie obsypać przyprawami, może być dowolna kompozycja.
Piec pod przykryciem w temp 180 stopni, ok. 1 , 5 godziny.
Ok. 15 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.
Mięso można podawać na ciepło jak i na zimno.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/01/marynowana-pieczona-szyneczka.html