ßßß Cookit - przepis na Sezamowe ciasteczka z tahini

Sezamowe ciasteczka z tahini

nazwa

Wykonanie

Jeśli sądzicie, że z tahini można zrobić tylko hummus, to niestety jesteście w błędzie :-) Dzisiaj proponuję sezamowe ciasteczka. Kruche i niezwykle lekkie zasmakują zwłaszcza osobom lubiącym smak zbliżony do chałwy. Do przygotowania ich użyłam tahini naturalnego firmy Primavika wyprodukowanego z naturalnych składników wolnych od GMO oraz bez użycia konserwantów i sztucznych barwników.
Składniki
-1 1/2 szkl. mąki
-łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli
-150 g masła
-3/4 szkl. brązowego cukru
-185 g tahini
-cukier wanilinowy (lub łyżeczka ekstraktu waniliowego)
-2/3 szkl. sezamu
Przygotowanie
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać tahini, dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól. Całość wymieszać i zagnieść. Odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formować kuleczki, spłaszczać w dłoniach po czym obtoczyć w sezamie. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez ok. 25 minut w 175 st.
Smacznego! :-)
Źródło:http://zielonakuchnia.blogspot.com/2012/10/sezamowe-ciasteczka-z-tahini.html