Wykonanie
Jeśli sądzicie, że z tahini można zrobić tylko hummus, to niestety jesteście w błędzie :-) Dzisiaj proponuję
sezamowe ciasteczka. Kruche i niezwykle lekkie zasmakują zwłaszcza osobom lubiącym smak zbliżony do
chałwy. Do przygotowania ich użyłam tahini naturalnego firmy Primavika wyprodukowanego z naturalnych składników wolnych od GMO oraz bez użycia konserwantów i sztucznych barwników.Składniki-1 1/2 szkl.
mąki-łyżeczka
proszku do pieczenia-1/2 łyżeczki
soli-150 g
masła-3/4 szkl.
brązowego cukru-185 g tahini-
cukier wanilinowy (lub łyżeczka ekstraktu
waniliowego)-2/3 szkl.
sezamuPrzygotowanie
Masło utrzeć z
cukrem na gładką masę. Dodać tahini, dokładnie wymieszać. Dodać przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier wanilinowy,
sól. Całość wymieszać i zagnieść. Odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formować kuleczki, spłaszczać w dłoniach po czym obtoczyć w
sezamie. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez ok. 25 minut w 175 st.



Smacznego! :-)