Wykonanie
Nie ma nic lepszego niż sobotnie leniwe śniadania, które wprawiają nas w weekendowy nastrój. Tym razem sięgamy do bardzo przez nas lubianej kuchni hiszpańskiej i proponujemy chrupiące tosty z jajecznicą po baskijsku. Nasza wersja jest odrobiną bardziej dietetyczna niż tradycyjna, ale to nie ujmuje jej smaku, a wręcz sprawia, że jemy ją tym chętniej. Czy te soczyste kolory na talerzu nie przywodzą Wam na myśl lata i ostatnich wakacji...

Składniki:-
cebula- pół
czerwonej papryki- pół
zielonej papryki- kilka plasterków chorizo- 3-4
jajka- odrobina
masła-
chleb razowy lub wiejski(normalnie dodaje się dużo więcej
masła i smaży na
oliwie, nam wystarczy tylko wytopiony tłuszcz z chorizo, też dajmy jej mniej, bo jest dość kaloryczna, oczywiście wy możecie przygotować pełną wersję)

Sposób przygotowania:1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekane chorizo, gdy tłuszcz zacznie się lekko wytapiać dodajemy pokrojone w kostkę:
paprykę i
cebulę. Smażymy, aż będą miękkie.2. Warzywa przekładamy z patelni, możecie włożyć je do piekarnika by doszły. Na patelnię dokładmay odrobinę
masłą i wlewamy rozbite (posolone i popieprzone
jajka). Gdy jajecznica zacznie tężeć z powrotem dodajemy warzywa. Mieszamy.3. Jajecznice podajemy na tostach z
chleba.

Smacznego!