Wykonanie
Za oknem biało i mroźnie, a na naszym
stole skrzy się zimowe tiramisu z
białą czekoladą i
konfiturą z
malin lub
wiśni. Do stworzenia tej wersji naszego ulubionego deseru natchnęła nas właśnie ta cudowna zimowa aura, która od kilku dni unosi się nad Warszawą. Tiramisu to bardzo szybki w przygotowaniu, ale i bardzo efektowny deser, który możecie przyrządzić dla waszych babci, w ich nadchodzące święto. Tak to już 21 stycznia:-)

Składniki:- 2
żółtka i 1
białko- pół szklanki
cukru kryształ- 1/5 szklanki
likieru amaretto- 500 g
serka mascarpone-
konfitura z
malin lub
wiśni, najlepiej domowej roboty-
biszkopty-
kawa
Sposób przygotowania:1. Przez około 3 min. miksujemy
żółtka z
cukrem i
likierem.2. Następnie powoli dodajemy do nich
mascarpone, miksując aż masa nie
zrobi się gęsta.3.
Potem dodajemy pianę z jednego
białka i łyżką delikatnie mieszamy powstały krem.4. Na dno pucharków nakładamy
konfiturę, następnie krem,
potem namoczone
biszkopty (ilość
kawy z mieszanej z
likierem do namoczenia,wybierzcie sami, gdyż jedni lubią bardziej inni mniej nasączone tiramisu), na koniec znowu krem i wiórki z
białej czekolady. (Najlepiej wyciąć je za pomocą obieraczki do warzyw).

Smacznego!