ßßß Cookit - przepis na Niecodzienny przewodnik po Genui

Niecodzienny przewodnik po Genui

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jak zapewne widzieliście na fanpage udało mi się wyrwać na krótki weekend do Genui. Miasta znanego między innymi z filmu „Genua. Włoskie lato” i jednego z najważniejszych portów industrialnych Italii. Moim ulubionym miastem we Włoszech jest Siena, ale Genua jest również warta uwagi. Dzisiaj przedstawię Wam krótki przewodnik po tym mieście. Nie będzie to tradycyjny przewodniki, gdyż chciałabym pokazać Wam miejsca raczej nieznane turystom, no i oczywiście skupię się na jedzeniu :-)
Najpierw kilka zabytków:
Piazza della Liberta, czyli główny plac miasta
Piazza Mateotti z moją ulubioną kawiarnią Douce
Ulice Genui
Mercato Orientale czyli miejsce, które każdy miłośnik kuchni powinien odwiedzić
Gdy zobaczyłam ten targ zachwyciłam się bogactwem warzyw, owoców, ryb i mięs. Żałowałam, że nie mogę ich zabrać do mojej kuchni i zacząć wymyślać nowe przepisy.
Pantifricio artigianale. Pasta fresca.
To miejsce, które musicie odwiedzić!!! Nie wygląda ono może tak zachęcająco jak przeznaczone dla turystów restauracje w porcie, ale to właśnie tam zjadłam najlepszą lasagne na świecie. Zresztą wszystkie makaronu tam dostępne po prostu rozpływają się w ustach . Są przygotowywane metodami tradycyjnymi, przez tą samą rodzinę od pokoleń. Makaron i sosy nie zawierają żadnych konserwantów i są świeże. Nie znajdziecie tam romantycznych stolików czy pięknej zastawy, bo to miejsce gdzie większość osób kupuje makaron i zabiera go do domu. Jednak w porze lunchu jest tam zawsze tłoczno, bo okoliczni pracownicy uwielbiają tam jest zarówno ze względu na jakość jak i ceny (max 4 euro za porcje makaronu!)
Port
Kolejna kawiarnia oferująca wyśmienitą kawę i pyszne słodkości
Lusch czyli sklep gdzie można znaleźć ręcznie robione, naturalne kosmetyki
Sklep ten istnieje również w Wielkiej Brytanii, ale nie mogłam się powstrzymać i musiałam Wam pokazać jakie wspaniałości można tam kupić.
Mam nadzieję, że te zdjęcia zachęcą Was do odwiedzenia tego uroczego miasta. Pamiętajcie jednak, że w Genui trzeba uważać, wystarczy zboczyć w niewłaściwą uliczkę i może być niebezpiecznie.( ale tak jest chyba w każdym mieście :-)) Co do kuchni to nie wspomniałam tu z braku miejsca, że tradycyjne danie przyrządzane w Genui to wszelkiego rodzaju farinaty, czyli dania z mąki wody oraz focaccia. Genua to miasto portowe, ale związane z przemysłem, a nie z rybołówstwem, dlatego też trudno szukać w tamtejszej tradycyjnej kuchni dań z ryb.
Źródło:http://nietylkookuchni.blogspot.com/2013/06/niecodzienny-przewodnik-po-genui.html