Wykonanie

Pyszne, kruche ciasto z kwaśnym nadzieniem i słodką
bezą. Idealne na lato.Ciasto:- 1 szklanka
mąki pszennej razowej- 2 łyżki
płatków owsianych błyskawicznych (mogą też być
otręby)- 1 łyżka
cukru- szczypta
soli- 100 g zimnego
masła- 1 łyżka
kefiru- 1 łyżka soku z
pomarańczy (reszta do
rabarbaru)- skórka otarta z
pomarańczySuche składniki mieszamy, ucieramy z
masłem, dodajemy
kefir i sok z
pomarańczy, zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy, wkładamy do formy i pieczemy ok. 20-25 minut w 190 ° C.Nadzienie:- ok. 700 g
rabarbaru- 1 duże
jabłko- 3 łyżki
cukru- reszta soku z
pomarańczyRabarbar i
jabłko myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki, zesmażamy z
cukrem i
sokiem aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Ciepłą masę wylewamy na przestudzone ciasto.
Beza:- 3
białka- 9 łyżek
cukru- 1,5 łyżeczki
skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno,
cukier dodajemy partiami, na koniec dodajemy
skrobię. Nakładamy na ciasto i pieczemy ok. 20 minut w 170 ° C.


Smacznego!