ßßß Cookit - przepis na Razowa tarta z rabarbarem i bezą

Razowa tarta z rabarbarem i bezą

nazwa

Wykonanie

Pyszne, kruche ciasto z kwaśnym nadzieniem i słodką bezą. Idealne na lato.
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (mogą też być otręby)
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka kefiru
- 1 łyżka soku z pomarańczy (reszta do rabarbaru)
- skórka otarta z pomarańczy
Suche składniki mieszamy, ucieramy z masłem, dodajemy kefir i sok z pomarańczy, zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy, wkładamy do formy i pieczemy ok. 20-25 minut w 190 ° C.
Nadzienie:
- ok. 700 g rabarbaru
- 1 duże jabłko
- 3 łyżki cukru
- reszta soku z pomarańczy
Rabarbar i jabłko myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki, zesmażamy z cukrem i sokiem aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Ciepłą masę wylewamy na przestudzone ciasto.
Beza:
- 3 białka
- 9 łyżek cukru
- 1,5 łyżeczki skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, cukier dodajemy partiami, na koniec dodajemy skrobię. Nakładamy na ciasto i pieczemy ok. 20 minut w 170 ° C.
Smacznego!
Źródło:http://kitchenwitchandcats.blogspot.com/2013/07/razowa-tarta-z-rabarbarem-i-beza.html