Wykonanie

Przepyszne naleśniki - nasza kolejna propozycja na obiad na słodko lub deser.

Składniki:10 naleśników5
gruszek2 łyżki
masła4 łyżki
cukru trzcinowego1
śmietanka 30% (200-250ml)
migdały i aromat migdałowy/laska
waniliiGruszki myjemy, obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Roztapiamy
masło i dodajemy
cukier. Chwilę trzymamy na małym ogniu. Następnie dodajemy
gruszki, mieszamy od czasu do czasu.
Gruszki muszą troszkę się skarmelizować i być miękkie.1. sos
migdałowy:
Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu. Wsypujemy
migdały i dodajemy parę kropelek aromatu. Mieszamy i powoli gotujemy na małym ogniu. Dodajemy 2-3 łyżki soku, który powstał z
gruszek. Gotujemy jeszcze ok. 2 min. i odstawiamy.2. sos
waniliowy:
Laskę wanilii przepoławiamy i wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do
śmietanki razem z laską. Zagotowujemy mieszając. Laskę wyciągamy sos odstawiamy na bok (najlepiej na ok. godzinę). Można dodać troszkę
cukru waniliowego do smaku.Im sosy zimniejsze tym gęstsze.Na ciepłe naleśniki nakładamy ciepłe
gruszki, składamy i polewamy sosem.