ßßß
Przepyszne naleśniki - nasza kolejna propozycja na obiad na słodko lub deser.
Składniki:10 naleśników5 gruszek2 łyżki masła4 łyżki cukru trzcinowego1 śmietanka 30% (200-250ml)migdały i aromat migdałowy/laska waniliiGruszki myjemy, obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Roztapiamy masło i dodajemy cukier. Chwilę trzymamy na małym ogniu. Następnie dodajemy gruszki, mieszamy od czasu do czasu. Gruszki muszą troszkę się skarmelizować i być miękkie.1. sos migdałowy:Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu. Wsypujemy migdały i dodajemy parę kropelek aromatu. Mieszamy i powoli gotujemy na małym ogniu. Dodajemy 2-3 łyżki soku, który powstał z gruszek. Gotujemy jeszcze ok. 2 min. i odstawiamy.2. sos waniliowy:Laskę wanilii przepoławiamy i wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do śmietanki razem z laską. Zagotowujemy mieszając. Laskę wyciągamy sos odstawiamy na bok (najlepiej na ok. godzinę). Można dodać troszkę cukru waniliowego do smaku.Im sosy zimniejsze tym gęstsze.Na ciepłe naleśniki nakładamy ciepłe gruszki, składamy i polewamy sosem.