Wykonanie

Składniki:3-4
jajka0,5 szklanki
cukru0,5kg
twarogu0,75kg
mąkiłyżeczka
sodyzapach (
cukier wanilinowy)mała
śmietana100g
wódki albo
octuPrzygotowanie:


Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę,
śmietany dodając tyle ile "weźmie" ciasto. Ciasto powinno
mieć konsystencje podobną do ciasta pierogowego, tylko bardziej miękkie. Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy wałkiem do grubości ok 3 mm. Do wycinania może nam posłużyć wszystko, ale najlepiej sprawdza się szklanka i kieliszek.Oponki i pączki smażymy na głębokim dobrze rozgrzanym
oleju, do obracania najlepiej sprawdza się długa wykałaczka.Podobnie postępujemy z pączkami tylko one są bardziej niesforne podczas obracania.Na koniec po wyjęciu posypujemy pudrem i zjadamy :)