ßßß Cookit - przepis na Olej do smażenia

Olej do smażenia

nazwa

Wykonanie

Składniki:
3-4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5kg twarogu
0,75kg mąki
łyżeczka sody
zapach (cukier wanilinowy)
mała śmietana
100g wódki albo octu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę, śmietany dodając tyle ile "weźmie" ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencje podobną do ciasta pierogowego, tylko bardziej miękkie. Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy wałkiem do grubości ok 3 mm. Do wycinania może nam posłużyć wszystko, ale najlepiej sprawdza się szklanka i kieliszek.
Oponki i pączki smażymy na głębokim dobrze rozgrzanym oleju, do obracania najlepiej sprawdza się długa wykałaczka.
Podobnie postępujemy z pączkami tylko one są bardziej niesforne podczas obracania.
Na koniec po wyjęciu posypujemy pudrem i zjadamy :)
Źródło:http://kuchniauczarownicy.blogspot.com/2014/02/oponki-i-mae-paczki-serowe.html