ßßß Cookit - przepis na Pasta z wątroby

Pasta z wątroby

nazwa

Wykonanie

Nadszedł już czas na jakieś smarowidlo, coś na sobotnie, niedzielne śniadanie. Tak więc powstała pasta z wątroby.............
Skladniki
- 25 dkg wątroby,
- tłuszcz,
- 5 dkg masła lub margaryny,
- 5 dkg cebuli,
- 5 dkg sera tylżyckiego,
- sol, pieprz.
Wiadomo, że jak ktoś zasmakuje i chce tego na dłużej to trzeba zwiększyć składniki, Nam ledwo starczyło na weekendowe śniadania :)))))
Przytgotowanie
Wątrobę opłukać, obrać z błony i żył, pokroić na kawałki, włożyć na rozgrzany tłuszcz, szybko osmażyć, wlać 2-3 łyżki wody, przykryć, dusimy 5 minut. Cebulę obrać i pokroić w talarki.
Ostudzoną wątrobę mielimy razem z cebulą. Zmieloną masę łączymy z masłem i dodajemy ser utarty na drobnej tarce. Dodajemy sól i pieprz. Nastepnie wszystko mieszamy i ucieramy na pulchną masę. Gdyby pasta wyszła za gęsta można rozrzedzić ją wywaren lub śmietaną. Zajadamy ją z kanapkami i
SMACZNEGO :)
Źródło:http://iskranapatelni.blogspot.com/2014/10/pasta-z-watroby.html