ßßß
Kiełki posiadają mnóstwo witamin (B, E, K, PP), fosforu, magnezu, wapnia, potasu, beta-karotenu, białka i kwasów omega-3. Są bogate w błonnik, a ubogie w kalorie. Obniżają też poziom cholesterolu, chronią nas przed wpływem wolnych rodników, zapobiegają miażdżycy i nowotworom. Wpływają pozytywnie na cerę, paznokcie, włosy, zęby, kości i przede wszystkim- na dobre samopoczucie :)- główka sałaty masłowej lub zwykłej- garść kiełków- 2 łyżki ziaren słonecznika- 2 łyżki siemienia lnianego- 2 łyżki pestek dyni- 1 łyżka oliwy z oliwek- 1 łyżeczka octu- bazylia, pieprz- 1 gruszkaSałatę i kiełki umyj i osusz. Gruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. W szklance wymieszaj: oliwę, ocet, przyprawy. Wszystkie składniki (razem z ziarnami) przełóż do miski i wymieszaj. Podawaj z grzankami lub ciemnym pieczywem.Smacznego!El Vi