Wykonanie
Jeśli nachodzi mnie ochota na coś szybkiego, a przy okazji i
rybnego, to uwielbiam przygotowywać sobie przepyszną
sałatkę, którą można zjeść na ciepło, albo zabrać ze sobą i skonsumować na zimno w plenerze (czyli w pracy, na uczelni, w parku, i w jeszcze wielu innych miejscach ;))Tylko uwaga:
sałatka ma dość intensywny
rybny zapach - nie każdemu pasuje! Biorąc
sałatkę tuńczykową w plener należy
mieć na uwadze dobro nosów ewentualnych współtowarzyszy.
Sałatka tuńczykowa z
kuskusem(na 4-5 porcje)1 szklanka
kuskusupuszka
tuńczyka w oleju1/2 puszki
kukurydzyewentualnie
sól,
pieprz do smaku
Kuskus zalewamy wrzątkiem w proporcjach (1:1) i odstawiamy na ok. 5 minut. Kiedy
kuskus jest już gotowy, dodajemy
tuńczyka z puszki razem z
olejem. (Jeśli komuś nie pasuje posmak
oleju od
tuńczyka, można dodać odsączonego
tuńczyka w sosie własnym i dodatkowo dołożyć trochę
masła w momencie zalewania
kuskusu wrzątkiem). Dodajemy również
kukurydzę z puszki, mieszamy i możemy delektować się smakiem.Niestety efekt końcowy, jest tak pociągający, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Wszystko zniknęło, zanim zdążyłam dotrzeć z powrotem z aparatem, tak więc zdjęcie dotrze do posta w okresie późniejszym.