Wykonanie
Szukałam jakiegoś nowego sposobu na
bakłażana, no i wymyśliłam.
bakłażancukinia3 małe
pieczarkimąkaprzyprawyBakłażana kroimy w plastry i sypiemy
solą, czekamy aż puści sok, odwracamy, powtarzamy czynność.
Potem myjemy kawałki i odsączamy
wodę papierowym ręcznikiem.
Bakłażana, a
potem także
cukinię i
pieczarki kroimy w drobną kostkę.Do miski wlewamy
wodę, sypiemy
mąkę i
przyprawy, mieszamy - musi się wytworzyć dosyć gęste ciasto. Dodajemy warzywa, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy
olej, wlewamy miksturę (jeśli wyszło jej dużo, można podzielić na partie i usmażyć kilka omletów). Smażymy do zrumienienia,
potem za pomocą
łopatki przewracamy na drugą stronę i to samo. Wychodzi pycha!Ja warzyw miałam trochę za dużo i 1. lenistwo stwierdziło, że nie możemy usmażyć już więcej placków (wyszło mi chyba z sześć), po 2. chciałam spróbować czegoś innego. Więc wsypałam pokrojone warzywa do garnka i usmażyłam wg sprawdzonego sposobu na
cukinię - dodajemy
sól i trochę
oleju, dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, na koniec doprawiamy do smaku. No właśnie, sprawdzonego, ale
bakłażana nie próbowałam nigdy wcześniej tak smażyć.Niestety nadal bez zdjęć, ale już od wtorku się to zmieni!Przepis bierze udział w akcji:Organizator: awodwanrazc