Wykonanie
Dzień dobry!Majówka nadal trwa, chociaż pogoda zbytnio nie sprzyja grillowaniu. Za oknem zimno, mokro i na dodatek wieje. Nic tylko siedzieć w domu. Dlatego wpadłyśmy na pomysł, aby grillowanie przenieść do zacisznej kuchni. I do tego świetnie nadaje się kombiwar. Pewnie wielu z Was nigdy nie słyszało o czymś takim, ale nic
dziwnego, same dopiero niedawno odkryłyśmy to urządzenie. Okazuje się, że jest to sprzęt godny polecenia.Oto kilka powodów dla których warto się na niego skusić:1. Proste gotowanie - wystarczy włożyć jedzenie do żaroodpornej misy ustawić temperaturę i czas i czekamy na gotowe.2. Kombiwar działa na zasadzie szybkiego obiegu rozgrzanego powietrza (to samo co termoobieg w zwykłym piekarniku), przez co możemy smażyć tam jedzenie bez dodatku tłuszczu (wytapia się on na dno misy). A jak wiadomo mniej tłuszczu = więcej zdrowia. Trzeba zaznaczyć, że jedzenie tak przygotowane zachowuje pyszny smak smażonej potrawy.3.Pozwala na przygotowanie kilku potraw jednocześnie np. umieszczając na dolnym ruszcie
rybę i warzywa, a na górnym frytki możemy w pół godziny otrzymać pyszny i dietetyczny posiłek.4. Można w nim także grillować, odgrzewać potrawy, rozmrażać, a nawet gotować na parze (wystarczy wlać na dno trochę
wody, a potrawę umieścić na specjalnej tacce do gotowania na parze).Jak napisałyśmy wcześniej - tak zrobiłyśmy. Dzisiaj przygotowałyśmy
cukinię w kombiwarze zamiast na zwykłym grillu. Przepis jest bardzo prosty i smakuje pysznie.
Cukinia z grillaCzas przyrządzenia: 30 - 40 min.Poziom trudności : łatwySkładniki:
cukinia (specjalnie nie podaje ile, możecie wziąć tyle ile chcecie)
oliwa z oliwekjarzynka
zioła prowansalskieSposób przygotowania:
Cukinie pokroić w plasterki. Posypać z obu stron jarzynką i
ziołami prowansalskimi i zostawić na około pół godziny. Następnie włożyć
cukinie na ruszt do kombiwaru i piec z obu stron po około 15 min.Smacznego!
Trzy apetyczne