ßßß Cookit - przepis na Awokado - nie tylko do schrupania :)

Awokado - nie tylko do schrupania :)

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Co tam u Was słychać dobrego? Albo może smacznego? :) Pogoda taka, że nie ma się ochoty wystawić nawet czubka nosa za drzwi. Przez to przychodzą do głowy różne pomysły, a że będąc ostatnio w sklepie naszą uwagę przykuło awokado, postanowiłyśmy je kupić pomimo, że żadna z nas za nim niestety nie przepada. Dlatego właśnie wpadłyśmy na pomysł, żeby wykorzystać je w inny sposób, a mianowicie wypróbować je jako maseczka.
I to był strzał w 10. Po jej użyciu, skóra nie tylko wygląda młodziej, ale także znika zaczerwienienie, jest świeża, oczyszczona i odżywiona. Same plusy!
A to wszystko dlatego, że awokado zawiera:
- witaminę E („witamina młodości”)
- antyoksydanty (które również opóźniają procesy starzenia się)
- fitoskładniki (polifenole i flawonoidy), posiadające właściwości przeciwzapalne
To tylko niektóre z jego zalet. Poza tym awokado jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, folianów (zmniejszających ryzyko udaru), obniża ciśnienie krwi, a także pomaga zapobiegać skokom cukru we krwi.
Dlatego nie pozostaje nam nic innego, jak tylko przekonać się do jedzenia tego wartościowego owocu!
Ale nie można też pominąć zalet miodu! Działa on przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a także bardzo dobrze nawilża skórę. Bez niego nie byłoby tak dobrego efektu.
A poniżej macie „przepis” na maseczkę :)
Jedno awokado
2 łyżki miodu
¼ filiżanki płatków owsianych (mają za zadanie złuszczać naskórek)
Sposób przygotowania:
Awokado miksujemy z miodem i płatkami owsianymi.
Nakładamy średniej grubości warstwę maseczki na skórę twarzy.
Po ok. 15 minutach delikatnie masujemy, zmywamy i cieszymy się promiennym wyglądem :)
W komentarzach możecie podzielić się z nami swoimi efektami :)
Trzy Apetyczne
Źródło:http://trzyapetyczne.blogspot.com/2014/05/awokado-nie-tylko-do-schrupania.html