ßßß
Tak jak pisałam w poprzednim poście uwielbiam czarną porzeczkę… a że udało się kupić w atrakcyjnej cenie większą ilości więc zrobiła także dżemy z żelfixem. Sięgnęłam po żelfix ponieważ nie miałam zbyt dużo czasu a jak wiadomo z pomocą tego specyfiku dżem przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy tylko zagotować owoce dać cukier oraz żelfix i gotowe. W smaku nie różni się niczym od dżemu robionego własnoręcznie, a konsystencja jest bardzo gęsta niemal jak galaretka idealna do deserów.1 kg czarnej porzeczki1 kg cukru (więcej lub mniej według gustu)1 żelfixPrzygotowane owoce wsypujemy do garnka, dodajemy, cukier oraz żelfix, od momentu zagotowania gotujemy jeszcze ok 7 minut. Przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Słoiczki przewracamy do góry dnem na 5 minut po tym czasie odstawiamy w aby wystygły i gotowe.