Wykonanie
Deser z urodzinowego menu:)Składniki na ciasto ptysiowe:200 gr
mąki tortowej100 gr
masła lub
margaryny250 ml
wody5
jajekszczypta
soliSkładniki na nadzienie:
budyń waniliowy( można samemu ugotować
budyń-ja miałam mało czasu, więc skorzystałam z gotowego)100 g
miękkiej margarynyPtysie:
Masło z
wodą i szczyptą
soli doprowadzić do wrzenia. Dodać przesianą
mąkę do wrzątku i dalej gotować na małym ogniu stale mieszając. Gdy ciasto
zrobi się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od brzegów garnka zdjąć z ognia i wystudzić. Stopniowo dodawać
jaja, mieszając mikserem do uzyskania jednolitego ciasta. Rękawem cukierniczym lub łyżką formować ptysie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w 200 stopniach,
potem zmniejszyć temperaturę do 170 i piec 10 minut . Nie otwierać piekarnika przed upływem 15 minut, bo ciasto opadnie. Po upieczeniu ostudzić ptysie i przekroić.Nadzienie:
Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu i ostudzić.
Margarynę "rozbić"mikserem. Dodać
budyń i miksować do uzyskania jednolitej masy.Dolną część ptysia wypełnić masą, przykryć górną częścią i posypać
cukrem pudrem.
Smacznego!Aga