ßßß Cookit - przepis na Ptysie:

Ptysie:

nazwa

Wykonanie

Deser z urodzinowego menu:)
Składniki na ciasto ptysiowe:
200 gr mąki tortowej
100 gr masła lub margaryny
250 ml wody
5 jajek
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
budyń waniliowy( można samemu ugotować budyń-ja miałam mało czasu, więc skorzystałam z gotowego)
100 g miękkiej margaryny
Ptysie:
Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzić do wrzenia. Dodać przesianą mąkę do wrzątku i dalej gotować na małym ogniu stale mieszając. Gdy ciasto zrobi się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od brzegów garnka zdjąć z ognia i wystudzić. Stopniowo dodawać jaja, mieszając mikserem do uzyskania jednolitego ciasta. Rękawem cukierniczym lub łyżką formować ptysie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w 200 stopniach, potem zmniejszyć temperaturę do 170 i piec 10 minut . Nie otwierać piekarnika przed upływem 15 minut, bo ciasto opadnie. Po upieczeniu ostudzić ptysie i przekroić.
Nadzienie:
Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu i ostudzić. Margarynę "rozbić"mikserem. Dodać budyń i miksować do uzyskania jednolitej masy.
Dolną część ptysia wypełnić masą, przykryć górną częścią i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Aga
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2012/09/ptysie-z-kremem-budyniowym.html