Wykonanie
Bardzo fajny przepis z książki Nigella Expresowo. Rzeczywiście robi się go bardzo szybko i bez wysiłku, kilka leniwych ruchów, wstawienie do piekarnika i już tylko pozostaje czekanie na pachnący, pyszny bochenek domowego
chlebka:) Chlebek z tego przepisu jest wilgotny, zbity i bardzo smaczny. Polecam!
Składniki:325g
mąki pełnoziarnistej200g niesłodzonego
muesli ( ja użyłam
otrębów owsianych i pszennych)opakowanie suchych
drożdży - 7g1 łyżeczka
soli250ml
mleka250ml
wodyChleb z otrębami,
chleb pełnoziarnisty, chlebek pełnoziarnisty, łatwy
chleb, prosty przepis na
chlebWszystkie składniki połączyć ze sobą. Przełożyć masę do foremki keksówki i wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temp. 110st. C i piec/grzać 45min. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180st. C i piec przez godzinę (mój chlebek po wyciągnięciu z foremki piekłam jeszcze 10min). Studzić na kratce.Smacznego:)