Wykonanie

Bardzo prosta i orzeźwiająca
tarta, idealna na upały. Wystarczy upiec kruchy spód i wykroić kawałki
melona.Do przygotowania kruchego
spodu potrzebujesz:- 200g
mąki
- 100g
masła- 50g
cukru- 1
jajka M- łyżeczki
soku z cytryny- szczypty
soliDo nadzienia:

- 1l
lodów waniliowych- 1 dojrzałego
melonaZagnieć ciasto ze wszystkich składników i gdy będzie jednolite i elastyczne rozwałkuj je na papierze do pieczenia na kształt formy. Umieść w formie i dociśnij do brzegów, usuń nadmiar ciasta, zrób kilka dziurek w dnie używając wykałaczki. Wstaw do zamrażarki na 10 minut, w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz w nim ciasto przez około 20 minut, do zarumienienia.

Czas na
melona, ja użyłem specjalnej lyżki do wykrawania kulek, można jednak pokroić go nawet w kostkę. Po pokrojeniu umieśc kawałki w sitku i poczekaj az sok ścieknie, następnie umieść kawałki
melona w zamrażarce, najlepiej na tacy, by się nie posklejały. Gdy ciasto ostygnie, wstaw je razem z formą do zamrażarki na kilka minut, dzięki temu
lody się nie rozpuszczą. Wyjmij z zamrażarki i wypełnij ciasto
lodami, na nich ułóż
melona.

Trzymaj w zamrażarce, wyjmij 10 minut przed podaniem.Smacznego!